FOTOTERAPİ

Bir fotoğrafa bakıldığında, bir fotoğraf hatırlandığında ya da bir fotoğraf çekildiğinde o fotoğrafla eşleşen duygular ya da anılar tetiklenir ve o fotoğraf bir anlam kazanır. Bu nedenle, herkesin çektiği ya da sakladığı günlük fotoğraflar bir çeşit özportre, geçmişi yansıtan “belleğin aynası” niteliğindedir. Fotoğraflar, bireyin yaşamında süregiden öyküleri görünür kılarak, duygusal ve fiziksel yanını gösteren görsel ayakizleri gibi işlev görür. Hatta kartpostallar, dergi fotoğrafları, tebrik kartları gibi başkaları tarafından çekilmis fotoğraflara gösterilen tepkiler bile bireylerin iç yaşamlarına ve öykülerine yönelik aydınlatıcı ip uçları verir (Weiser, 1993).

Kişisel fotoğraflar önemli günlük anları kaydederler. Bu fotoğraflara eşlik eden duygular ise insanın bilinçaltında bu fotoğraflara gömülüdür. Bu nedenle, çok derinlere gömülü olan ya da uzun süre önce unutulmuş olanlar dahil olmak üzere fotoğraflar, duygulara ve anılara ulaşmayı, bunları keşfetmeyi, bunlarla iletişime geçmeyi sağlayan doğal bir köprü görevini görürler (Weiser, 1993).

Aile içi ilişki örüntülerini anlamak için fotoğrafların kullanılması etkili yöntemlerden biridir (Goschiewski,1975). Bu fotoğraflarda kimin, kiminle ne yaptığı aile içi etkileşim örüntülerinin, yani çatışmaların ya da koalisyonların, psikolojik danışman ve danışan tarafından keşfedilmesine yardım eder. Ailenin tatillerde, birlikte yapılan boş zaman etkinliklerinde ne sıklıkta bir araya geldikleri ailenin birbirine olan bağlılığına ve iletişim seviyelerine yönelik bir fikir verir.

Fotoğraflar farklı fototerapi teknikleri kullanılarak psikolojik danışma/psikoterapi sürecine entegre edilebilir. Bu teknikler şunlardır:

  1. Danışanın algılarını, beklentilerini ve değerlerini keşfetmesi için fotoğrafik imgelerin kullanımı,
  2. Özportre ile çalışma,
  3. Danışanın başkaları tarafından çekilen fotoğraflarıyla çalışmak,
  4. Danışan tarafından çekilmiş ya da toplanmış fotoğraflarla çalışmak,
  5. Aile albümleriyle çalışmak.

(Weiser, 1993).

Dr. Tuna, Fototerapi tekniklerini geliştiren Judy Weiser’dan 2014 yılında uygulamalı eğitim ve süpervizyon almış ve bu teknikleri hem geleneksel psikolojik danışma sürecinin içine dahil ederek hem de bütün süreci fototerapi tekniklerinin uygulanmasıyla yürütmektedir.

 

Kaynakça

Goschiewski, F. W. (1975). Photo Counseling. Guidance and Personnel Journal, 53(8), 600-604.

Weiser, J. (1993). Phototherapy techniques: Exploring the secrets of personal snapshots and family albums. Jossey Bass Pub.

Dr. Mana Ece Tuna

Telefon

+90 533 811 2089

Telefonla randevu almak için Pazar günleri hariç diğer günler, saat 10.00-18.00 arasında arayabilirsiniz.

E-Posta

manaecetuna@gmail.com

Adres

Cinnah Cad. 37/19, 3.Kat, Çankaya / Ankara